De cele mai multe ori acționăm din impuls, corectăm în momentul prezent, când se întâmplă comportamentul dezirabil. Dar ce putem observa? Constatăm că același comportament devine repetitiv, iar părintele nu este auzit și ascultat, în ciuda eforturilor și explicațiilor pe care le ofera copilului cu privire la modul corect de a acționa. De către ori nu îi comunicăm copilului că este timpul să meargă la culcare, să se spele pe dinți, să își facă ordine în cameră sau să nu mai petreacă așa de mult timp pe telefon?
Cele mai nepotrivite momente de a schimba un comportamentul sunt atunci când ele se întâmpla, copilul nu aude mesajele transmise tocmai pentru că el este focusat pe nevoia lui. Atât părintele cât și copilul devin tensionați, copilul va face tot ce îi stă în putință să își continue activitatea și nu va răspunde la solicitările acestuia.
Nu vom corecta comportamentul când copilul pleacă sau vine acasă, sau în prima oră în care are contact cu părintele.
Un prim pas este acela de a stabili rutine clare, ce sunt respectate si menținute de toți membrii familiei.
Timpul petrecut împreuna va destinde și detensiona cele întamplate în exteriorul căminului iar copilul va putea primi informația cu o mai mare deschidere.
Alegerea momentului din zi în care vorbim despre comportamentul ce ne dorim a fi schimbat are un real impact iar acesta poate fi când sunteți la cina, când faceți o plimbare în aer liber sau când desfășurați împreuna cu copilul o activitate plăcută lui. Acestea sunt câteva momente optime în care copilul va avea deschiderea să audă mesajul și va fi receptiv la informațiile primite. Constanța și ciclicitatea în transmiterea informațiilor duc către obținerea comportamentului dorit.
Părinți veseli, copii fericiți și receptivi!
Carmen Mariana Ardeleanu, psiholog